You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Mit keres?
banner-1470640339699124937411.jpg

Nem vicc! Gumiabroncs pitypangból!

A Continental pár évenként komoly fejlesztési projektekkel rukkol elő, hogy lényegesen környezetbarátabbá és egyszerűbbé tegyék a gumiabroncs-gyártást. A jelenlegi ötlet egészének az alapja a gyermekláncfű, vagy ahogy a köznyelvben leginkább bevett szokás nevezni, a pitypang; a Continental egész konkrétan az orosz pitypanggal, annak nedvével kísérletezik.

A most elterjedt alapanyaggal, a kaucsukfa nedvével ugyanis az a baj, hogy a növény csak a trópusokon nő, így beszerzési helye korlátozott, ami egyrészt kiszolgáltatottá teszi a gyártókat a termelőknek, másrészt a nedvének utaztatása a nagy távolságok miatt nagy szennyezéssel jár.

Bár az orosz pitypang alapvetően igénytelen növény, eddig még nem volt olyan stabil hozama, amely ipari szempontból előnyös lenne, ezért a nagy ipari hasznosítás előtt még hátra van a fajtanemesítés. Emiatt a Continental 35 millió eurót költ gumipitypang laboratóriumára.

A kutatók előtt álló egyik legfontosabb feladat viszont továbbra is a DNS-markerek fejlesztése, a magasabb gumitartalom elérése érdekében. Ha a tervek szerint haladnak a munkával, 2023-ra lehet piacon a pitypangból készült abroncs.

2020.01.04.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.

Traktor Gumipont

+36 30 505 8413